Εκπαίδευση και Αστρονομία
Η συνεχής ανάγκη του ανθρώπου να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ύπαρξη και την θέση του στο Σύμπαν μέσω της Αστρονομίας, διαμέσου των αιώνων, με μαθηματική ακρίβεια έχει οδηγήσει στην αλματώδη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, κριτικής σκέψης και διάδοσης της σημαντικότητας των φυσικών επιστημών.
Ξεκινώντας από την νηπιακή ηλικία μέχρι και το λύκειο, η θεματολογία που προσφέρει η αστρονομία όχι μόνο εξιτάρει την φαντασία των παιδιών και τους προσγειώνει στην μικρότητα του μεγέθους μας στο Σύμπαν, αλλά τους καλλιεργεί και ως άτομα. Γιατί μόνο όταν αντιληφθούμε το πραγματικό μας μέγεθος στο απέραντο Σύμπαν, μπορούμε να επαναπροσδιοριστούμε σαν άνθρωποι και να βρούμε την θέση που μας αξίζει.
Η αστρονομία δίνει ερεθίσματα. Προσφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να επιλύσουν προβλήματα και να βρουν λύσεις σε καίρια ερωτήματα. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση των μαθητών σε πλανητάριο (κινητό ή σταθερό) αποτελεί το ξεκίνημα ενός μαγευτικού ταξιδιού στον χώρο της επιστήμης και της φαντασίας. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο ότι όπου υπάρχει πλανητάριο, υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον στις θετικές επιστήμες.
Η αστρονομία όμως δεν θα έπρεπε να είναι μόνο για τους λίγους. Η αστρονομία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους με έμφαση στους μαθητές, όπου με τα σωστά ερεθίσματα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταλυτικό όχι μόνο στον τομέα των γνώσεων, αλλά και στον επαναπροσδιορισμό των ανθρώπων που θέλουμε να αποτελούν την κοινωνία μας σήμερα. Γιατί μόνο όταν αλλάξει η μονάδα, μπορεί να αλλάξει το σύνολο.